Curs de specializare "Instalator pentru Sisteme Fotovoltaice Solare" (IpSFS) – cod COR 741103

Descriere:

Cursul de specializare pentru electricieni, autorizat ANC, „Instalator pentru Sisteme Fotovoltaice Solare”, cod COR 741103, ofera participantilor posibilitatea de a-si consolida cunostintele si de a-si dezvolta abilitatile cu privire la proiectarea, componenta, instalarea, punerea in functiune, service si mentenanta pentru sisteme de producere a energiei electrice bazate pe panouri fotovoltaice.

Cui se adreseaza:

Cursul se adreseaza persoanelor care doresc sa-si perfectioneze cunostintele in domeniu sistemelor fotovoltaice, care au o calificare de baza in domeniul electric sau electromecanic, cu varsta minima de 18 ani, apte din punct de vedere medical pentru participarea la cursuri teoretice si instruire practica.

Cunostințele electrotehnice și o înțelegere a notiunilor fizico-matematice de bază sunt esențiale, precum sunt și abilitățile minimale de rezolvare a problemelor specifice.

Atenția la detalii este importantă, deoarece realizarea unei instalații necesită adesea citirea si interpretarea schemelor și a instrucțiunilor de montaj, dar și abilități de lucru la înălțime.

Instalatorii de panouri/sisteme fotovoltaice au nevoie de aptitudini mecanice si electrice și trebuie să fie capabili să lucreze cu instrumente electrice, scule de mâna pentru construirea și fixarea echipamentelor.

Competente dobandite:
 1. Organizarea locului de munca
 2. Aplicarea prevederilor legale referitoare la sanatatea si securitatea in munca si în domeniul situatiilor de urgenta
 3. Aplicarea normelor de protectia mediului
 4. Asigurarea calitatii lucrarilor executate
 5. Intretinerea echipamentelor de lucru
 6. Asigurarea materialelor pentru lucrarile de constructii
 7. Instalarea modulelor fotovoltaice
 8. Montarea structurii suport a sistemelor fotovoltaice
 9. Realizarea conexiunilor electrice intre componentele sistemelor fotovoltaice
 10. Asigurarea mentenantei sistemelor fotovoltaice
Participarea la curs:

Se realizeaza in urma indeplinirii urmatoarelor conditii:

 • Dosarul pentru inscriere sa fie complet din punct de vedere al actelor solicitate pentru inscriere, inclusiv confirmarea efectuarii plati pentru curs.
 • Este necesar pix albastru și hîrtie sau carnețel pentru notițe, suplimentar suportului de curs.
 • In ziua a 3-a cursantii care dispun de un laptop și au si abilitatea de a lucra cu el sunt rugati sa vina la curs cu laptopul.
Taxa de participare la curs:
 • 900 lei   pentru efectuarea cursului, fara eliberare certificat MM, ANC.
 • 1.000 lei  pentru efectuarea cursului cu eliberare certificat MM, ANC cod COR 741103 (pentru membri AREL).
 • 1.250 lei  pentru efectuarea cursului cu eliberare certificat MM, ANC cod COR 741103 (pentru electricieni participanti la curs in nume propriu).
 • 1.350 lei  pentru efectuarea cursului cu eliberare certificat MM ANC cod COR 741103 (pentru electricieni participanti la curs, ca angajati ai unei societati).

Taxa de înscriere se poate plati NUMAI IN CONTUL:

Asociatia Româna a Electricienilor

BCR Filiala sector 4,   Cont: RO13RNCB0278101353220001,   CIF: 23941710,

specificand: ,,Conform factura numarul si / sau pentru  nume+prenume  cursant”.

ATENTIE:   Pentru cerereile de curs de la sediul beneficiarului se vor stabili in timp util si de comun acord program, conditii si costuri.

Locul si programul desfasurarii cursurilor:
 • In Bucuresti, cursurile se desfasoara la sediul AREL, in Sos. Oltenitei, nr. 225 A, sector 4, sala de curs a Asociatiei Române a Electricienilor – AREL.

In zilele programate intre orele 9-17.  Examenul grila si sustinerea lucrarii practice in prezenta comisiei de examinare ANC are loc in ziua de duminica, dupa finalizarea cursului.

 • In orasele in care sunt anuntate cursurile, locatia de sustinere a cursurilor se anunta in timp util prin email sau telefonic, in functie de numarul de cursanti din serie.
Documente necesare pentru participarea la curs:

Pentru inscriere este necesar:

 • Sa fiti eligibil din punct de vedere al studiilor si calificarii intr-un domeniu electric.
 • Sa fiti o persoana apta de munca.
 • Sa achitati taxa de inscriere conform regulilor de taxare.
 • Sa depuneti in copie urmatoarele acte:
 1. Carte de Identitate.
 2. Certificat de nastere.
 3. Certificat de casatorie (in cazul schimbarii numelui).
 4. Actul de studii care sa ateste calificarea in domeniul electric.
 5. Adeverinta de la medicul de familie / Fisa de aptitudini care sa a ateste capacitatea prin mentiunea „apt de munca” (acest formular se depune ulterior in original la sediul AREL).
 6. Cerere de inscriere la curs (formularul este disponibil prin solicitare adresata secretariatului AREL sau la sediu). NU datati documentele CONTRACT SI CERERE!
 7. Contractul de formare profesionala in cazul societatilor care isi trimit angajatii la specializare (formularul este disponibil prin solicitare adresata secretariatului AREL sau la sediu). NU datati documentele CONTRACT SI CERERE!

Tipizatele CONTRACT si CERERE se completeaza in functie de efectuarea platii cursului, in nume propriu sau angajator!

ATENTIE: 

 • CU UN DOSAR INCOMPLET (LIPSA COPII DOCUMENTE SAU PLATA),  NU SE INTRA LA EXAMEN !!!
 • IN URMA ABSOLVIRII CURSULUI SI A PROMOVARII EXAMENULUI DUPA SUSTINEREA PROIECTULUI,  DIPLOMELE  SE RIDICA PERSONAL DE LA AREL !!!
 • * Formularul de tip  „Cerere de inscriere” si „Contractul de scolarizare” pot fi completate si trimise catre AREL dupa trimiterea celorlalte documente necesare pentru inscriere si analiza acestora de catre  personalul AREL, care v-a returna catre dvs. documentele necesare de inscriere pentru completare si transmitere.

Inscriere online la curs

Trimite online documentele completate, utilizand formularul de mai jos (* =cimp obligatoriu) si atasati fisierele in format pdf, jpg, bmp sau tiff cu dimensiunea maxima de 3500Kb.

* Formularul de tip  „Cerere de inscriere” si „Contractul de scolarizare” pot fi obtinute prin solicitarea facuta catre secretariatul AREl, telefonic sau prin email la adresa office@arel.ro

Completarea acestor formulare in mod anual, semnate, apoi scanate si trimise catre AREL prin email sau impreuna cu celelalte documente din aceasta pagina in sectiunea de trimitere acte.

Dupa trimiterea documentelor necesare pentru inscriere, completate si semate und este cazul, acestea sunt analizate de catre  personalul AREL, care v-a returna catre dvs. facturile si confirmarea de inscriere pentru participarea la curs.

  DA, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal.
  https://sonel.pl/en/
  universitatea-politehnica-timisoara
  https://www.electricianul.ro/
  https://www.eurovial.ro/
  https://www.schneider-electric.info.ro/
  https://consolight.ro/website/
  https://www.eaton.com/ro/ro-ro.html
  https://www.smarsoft.ro/
  https://recolamp.ro/
  https://www.euroexpo.ro/
  https://afor.ro/
  ANPC

  Solutionarea litigiilor ANPC

  Solutionarea litigiilor ANPC

  Solutionarea litigiilor Comisia Europeana

  Solutionarea litigiilor Comisia Europeana

  Solutionarea litigiilor Comisia Europeana