Lansare oficiala a cursului de specializare autorizat ANC “Instalator pentru sisteme fotovoltaice solare”– cod COR 741103

 In data de 11 octombrie 2018, Asociatia Profesionala a Electricienilor din Romania AREL a organizat, in parteneriat cu Asociatia Patronala Surse Noi de Energie SUNE, in cadrul editiei 2018 a TIB, la ROMEXPO, Sala Madgearu, un Workshop-Dezbatere intitulat „Casa Verde Fotovoltaica”. Evenimentul a avut sustinerea Clusterului CERMAND si a Centrului de Transfer TehnologIc PETAL, precum si a Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti si a Universitatii Valahia din Targoviste.

La evenimentul – dezbatere au participat membri ai Asociatiei Romane a Electricienilor AREL, membri ai Asociatiei Patronale Surse Noi de Energie SunE, studenti, reprezentanti ai Clusterului CERMAND si ai Centrului de Transfer Tehnologic Petal dar si reprezentanti ai unor firme de instalatii electrice, viitori posibili instalatori autorizati AFM in cadrul programului “Casa Verde Fotovoltaica”, reprezentanti ai presei de specialitate, cat si viitori posibili beneficiari ai acestui program.

 S-au remarcat in dezbateri cateva idei-cheie care, momentan, se constituie ca bariere pe care specialistii cu experienta in domeniul instalatiilor electrice similare celor ce urmeaza a fi realizate in cadrul programului, le considera posibili factori de ingreunare a implementarii programului coordonat de Administratia Fondului pentru Mediu – AFM care, printre altele, are ca tinta valorificarea integrala a fondurilor aprobate, pana la finele anului 2019:
– termenul limita de 70 de zile, mentionat de AFM in ghid, pentru obtinerea avizelor este nerealist pentru finalizarea lucrarilor si recuperarea cotei de 90% finantare eligibila. O posibila solutie sugerata de participanti: elaborarea unei norme a ANRE specifica doar acestui program, pe baza careia Operatorul de Distributie sa poata elibera Avizul Tehnic de Racordare ATR, fara solicitarea Autorizatiei de Construire, prezentarea acesteia urmand sa fie acceptata – cu specificarea punctuala in Ghid, pana la momentul inceperii lucrarii.
– necesitatea studiului de solutie – pentru solicitarea de obtinere a ATR la racordarea instalatiei realizate prin program, prevazuta in actualele proceduri, aplicabile dealtfel pentru cu totul alte tipuri de instalatii (puteri mari); se solicita a fi eliminata prin emiterea unei norme /decizii/ordin ANRE care sa stabileasca, totodata, si conditiile de aplicare.
– reducerea termenelor de eliberare a fisei de solutie, Avizului Tehnic de Racordare, Contractului de Racordare si a Certificatului de Racordare (la 15 zile, de exemplu, daca legea permite acest lucru) pentru sustinerea acestui program AFM.
– necesitatea specificarii clare in GhId a optiunii de montare a instalatiei linga cladire in cazul in care proprietarul dispune de terenul necesar (sunt case al caror acoperisuri nu suporta greutatea de 25kg/mp cu zapada cu tot).
– specificarea clara in Ghid a apartenentei la o categorie sau alta (eligibile/ne-neligibile) a cheltuielilor legate de obtinerea avizelor, astfel incat beneficiarul sa inteleaga foarte clar daca se pot deconta sau daca aceastea vor fi costuri neeligibile si vor trebui a fi achitate de beneficiar.
– firmele de instalatori solicita specificarea clara in Ghid daca mentenanta este/sau nu este o obligativitate a firmei care realizeaza instalarea, pe ce perioada va trebui sa se asigure aceasta mentenanta si cine va suporta costurile acesteia, avand in vedere ca monitorizarea investitiei va fi realizata pe o perioada de 5 ani.
– experienta instalatorilor este evaluata, prin cerintele actuale ale proiectului de Ghidul, ca fiind necesara si suficienta prin dovedirea instalarii de catre firma atestata a cel putin 50Kw PV. S-a subliniat atat faptul ca aceasta conditie nu este suficienta, tinand cont de faptul ca angajatii care la acea data au fost membri ai echipelor firmelor ce au realizat parcurile fotovoltaice din Romania nu mai sunt in schemele actuale ale acelorasi firme, datorita stagnarii tipului de activitate, dar si faptul ca nu este suficienta datorita tipului specific de lucrare de instalatie pe acoperis in panta, lucrare pentru care sunt necesare abilitati de lucru la intaltime, cu conditii specifice de acoperis. In consecinta, sustinerea unanima a celor prezenti a fost acordata solutiei de a se solicita prin Ghid, la capitolul experienta dovedita, ca fiecare firma acceptata in Programul AFM sa dispuna de cel putin un angajat calificat, specializat prin formare atestata ANC, pentru meseria de instalator panouri fotovoltaice solare, cod COR 741103.
Cu ocazia Workshop ului, s-au prezentat numeroase informatii tehnice de marketing si de politici ale domeniului iar cele doua asociatii partenere ale evenimentului au anuntat si parteneriatul permanent ce se va derula in viitor, parteneriat demarat de necesitatile provenite din actiunile generate de programul AFM, dar care va avea o viziune mai ampla, acoperitoare, tinand cont de numeroasele provocari pe care le impun in prezent conceptele „cladire aproape zero energie” si „performanta energetica in cladiri”, prin care vor fi puse in opera numeroase lucrari de renovare cladiri publice, deja existente, sau construirea a noi cladiri publice sau private care, in scopul atingerii acestor teluri, vor avea nevoie de personal calificat care sa realizeze instalarea, din punct de vedere electric, nu numai a sistemelor bazate pe panouri fotovoltaice, ci si a altor tehnologii existente, prin care se va produce si utiliza energia electrica: microcentrale eoliene, microcentrale de cogenerare sau grupuri generatoare ce utilizeaza gazul provenit din biomasa fermentata, etc. De un larg interes s-au bucurat reprezentantii producatorului local de panouri fotovoltaice ALTIUS care au prezentat caracteristicile, unicitatea si oferta de sisteme fotovoltaice solare si s-au bucurat de delaratiile de sustinere ale celor care, din experienta colaborarii anterioare, au avut rezultate superioare in exploatare la instalatiile montate.
Evenimentul a gazduit, in incheiere, un curs demonstartiv de verificari electrice cu aparate multifunctionale SONEL pentru obtinerea de competente profesionale.
Evenimentul a prilejuit, de asemenea, lansarea oficiala a cursului de specializare autorizat ANC „Instalator pentru sisteme fotovoltaice solare” cod COR 743110”, ce va avea grupe de pregatire in Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara, Targoviste, Constanta, locatii unde sunt invitate sa isi trimita la cursurile de specializare angajatii calificati, toate societatile interesate sa desfasoare activitati de instalare, service si mentenanta pentru sisteme solare fotovoltaice. Participantii vor beneficia de o pregatire specifica, cu larga aplicabilitate practica, iar la finalul cursului vor sustine o evaluare si un proiect, conform normelor ANC, si vor primi Diploma de absolvire recunoscuta pe piata muncii, diploma care le va permite, in cadrul programulul Casa Verde Fotovoltaica, sa faca dovada detinerii nivelului de competente specifice. Programul cursului va fi anuntat in cel mai scurt timp pe site-ul AREL.
Concluziile dezbaterilor prilejuite de evenimentul organizat de cele doua asociatii partenere, referitoare la modificarile ce se impun a fi operate in cadrul de sustinere legala a programului AFM, vor fi prezentate oficialilor ANRE, MM-AFM, ELECTRICA, EON, ENEL, CEZ.

Despre AREL  arell

Asociatia Romana a Electricentilor AREL a implinit 10 ani de existenta dedicata sustinerii profesionale si formarii continue a electricienilor.
Asociatia Romana a Electricienilor – AREL este o organizatie profesionala infiintata in aprilie 2008, ca platforma de colaborare si dezvoltare a specialistilor care lucreaza in domeniul electric si, in acelasi timp, un cadru institutionalizat de pregatire tehnico-profesionala si de reprezentare a intereselor de breasla in fata autoritatilor publice si/sau de reglementare in domeniul electric. Pentru a sprijini cresterea nivelului de pregatire profesionala a electricienilor, Asociaţia Română a Electricienilor AREL, in calitate de furnizor de formare profesionala, acreditat de Autoritatea Nationala pentru Calificari – ANC (fost CNFPA), a organizat si a agrementat la ANRE cursul de pregatire teoretica in vederea autorizarii/reautorizarii electricienilor, desfasurat in conformitate cu prevederile Ordinului ANRE nr. 11/2013 – Regulamentul pentru autorizarea electricienilor, verificatorilor de proiecte, responsabililor tehnici cu executia, precum si a expertilor tehnici de calitate si extrajudiciari in domeniul instalatiilor electrice.
Incepand cu anul 2015, centrul de formare profesionala AREL a implementat Sistemul de Management al Calitatii ISO 9001:2008.
In parteneriat cu cele mai reprezentative companii producatoare sau distribuitoare de echipament electric de pe piata romaneasca (Schneider, SONEL, Eaton-Moeller, HERMI, ARC, Courbi, Noark, GEWISS, TESTO, etc.) AREL a organizat in Bucuresti si in tara, peste 60 de cursuri de perfectionare si ateliere electrice, abordandu-se tematici actuale, de interes, pentru specializarea si perfectionarea electricienilor, precum: aparatura si masuratori electrice (PRAM), incalzirea si degivrarea electrica, prize de pamant, instalatii de paratraznet, bransamente si alimentari electrice, casa inteligenta – concept-dimensionare-executie, cresterea eficientei energetice a instalatiilor electrice, independenta energetica a cladirilor prin utilizarea surselor regenerabile de energie, etc.
Sub coordonarea Asociaţiei Române a Electricienilor AREL, prin intermediul proiectului „NOI STANDARDE OCUPATIONALE PENTRU O ECONOMIE ORIENTATA SPRE O DEZVOLTARE DURABILA SI ECONOMISIREA RESURSELOR ENERGETICE – NEW S.O.L.A.R.”, finantat prin programul POSDRU, au fost elaborate, validate in comitetele sectoriale si publicate in Monitorul Oficial un numar de 10 standardele ocupationale pentru ocupatii din domeniul electro-energetic.
Pentru anul 2018 au fost pregatite si sunt in curs de autorizare la ANC (CNFPA) urmatoarele programe/cursuri de specializare: „Electrician protectie relee, automatizari si masuratori electrice” (PRAM – verificari electrice), „Montator, reglor si depanator pentru aparate de masura electrice si relee” (contoare inteligente pentru energie electrica, energie termica, gaze, apa), „Instalator pentru sisteme termice solare” si „Montator, reglor si depanator de ascensoare”.
Pentru a veni in sprijinul electricienilor, prin Editura AREL au fost publicate, pana in prezent, Normativul I7-2011 — „Normativ pentru proiectarea, execuția și exploatarea instalațiilor electrice aferente clădirilor”, „Electro-energetica — Manual pentru electricieni” si „Instructiunea — Bransamente si alimentari electrice”.
Desi activeaza intr-o piata concurentiala, Asociaţia Română a Electricienilor AREL este deschisa catre orice specialist in domeniul electric, considerand ca numai impreuna si printr-o implicare personala puternica, electricienii pot mentine ridicata stacheta performantei profesionale.

 

Despre APSNE SUNE   suree

 

Asociatia Patronala Surse Noi de Energie SUNE este o asociatie a patronilor care, dedicata impulsionarii dezvoltarii cadrului legislativ ce permite aplicatiile ce utilizeaza sursele noi de energie, activeaza de 10 ani in domeniile eficienta energetica, surse noi de energie si mediu. In anul 2010 a introdus in Codul Ocupatiilor din Romania specializarea „Instalator pentru sisteme fotovoltaice solare” cod 741103; in 2011 a lansat conceptul de Declaratie de Independenta Energetica DIE; in 2011 a lansat Academia SUNE si a demarat primele trainiguri de formare a inginerilor proiectanti pe domeniul PV precum si a reprezentantilor bancari; in 2015, ca membru fondator initiator, a lansat Clusterul CERMAND (modele noi de nusinesuri in energie – ce vor fi aplicate cu ocazia programului AFM); in 2016 a participat ca membru fondator la formarea Clusterul Pro Nzeb; in 2017 a demarat programul de sustinere a Centrelor de Tranfer Tehnologic in domeniile energie-mediu; in perioada 2007-2018 cuantifica in palmares peste 50 de evenimente majore de sustinere a domeniului solar bazat pe microgenerare. Detinatoare a unui pachet complex de instrumente de lucru la nivel national si international, APSNE SUNE isi pune experienta si capacitatea in slujba sustinerii programului AFM prin conferirea caracterului operativ si prin atingerea tintelor acestuia, acestea suprapunandu-se perfect cu cele ale SUNE.

Pentru informatii suplimentare:
Contact birou de presa
AREL: Marinel SIMTEA, Director Executiv, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., mobil: 0722.622.697
APSNE SUNE: Ing Manuela DRAGHICESCU, Director Executiv, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Mobil: 0723.21.55.32