Asociaţia Română a Electricienilor AREL a fost infiintata in aprilie 2008 din necesitatea de a se crea o platforma de colaborare si dezvoltare pentru specialistii care lucreaza in domeniul electric si, in acelasi timp, un cadru institutionalizat de pregatire tehnico-profesionala si de reprezentare a intereselor de breasla in fata autoritatilor publice si/sau de reglementare in domeniul electric.

Asociaţia Română a Electricienilor AREL este o organizaţie profesională, care se bazează pe conlucrarea persoanelor fizice ce desfăşoară activităţi lucrative în domeniul electric, având ca misiune dezvoltarea si consolidarea pregatirii teoretice si practice a membrilor sai, precum şi protejarea intereselor profesionale şi promovarea activităţilor desfasurate de membrii săi în domeniul electric, creand si oferind facilitati deosebite membrilor sai (cursuri gratuite, reduceri la achizitii documentatie tehnica si aparatura de masura, suport promovare pe piata muncii, etc).

Pentru a sprijini cresterea nivelului de pregatire profesionala a electricienilor, Asociaţia Română a Electricienilor AREL, in calitate de furnizor de formare profesionala acreditat de Autoritatea Nationala pentru Calificari – ANC (CNFPA), a organizat si a agrementat la ANRE cursul de pregatire teoretica in vederea autorizarii/reautorizarii electricienilor, desfasurat in conformitate cu prevederile Ordinului ANRE nr. 11/2013 – Regulamentul pentru autorizarea electricienilor, verificatorilor de proiecte, responsabililor tehnici cu executia, precum si a expertilor tehnici de calitate si extrajudiciari in domeniul instalatiilor electrice.

Incepand cu anul 2015, centrul de formare profesionala AREL a implementat Sistemul de Management al Calitatii ISO 9001:2008.

In parteneriat cu cele mai reprezentative companii producatoare sau distribuitoare de echipament electric de pe piata romaneasca (SONEL, Schneider, Eaton-Moeller, HERMI, ARC, Courbi, Noark, GEWISS, TESTO, CONSOLIGHT, etc.), Asociaţia Română a Electricienilor AREL a organizat in Bucuresti si in tara peste 60 de cursuri de perfectionare si ateliere electrice, abordandu-se tematici actuale, de interes, pentru specializarea si perfectionarea electricienilor, precum: aparatura si masuratori PRAM, incalzirea si degivrarea electrica, prize de pamant, instalatii de paratraznet, bransamente si alimentari electrice, casa inteligenta – concept-dimensionare-executie, cresterea eficientei energetice a instalatiilor electrice, independenta energetica a cladirilor prin utilizarea surselor regenerabile de energie, etc.

Programul de specializare autorizat ANC „Instalator pentru sisteme fotovoltaice solare”, cod COR 741103, ofera participantilor posibilitatea de a-si condolida cunostintele si de a-si dezvolta abilitatile cu privire la proiectarea, componenta, instalarea, punerea in functiune, service si mentenanta pentru sisteme de producere energie electrica bazate pe panouri fotovoltaice. La finalul cursurilor, participanţii dobandesc recunoasterea competentelor dobandite prin obtinerea unor certificate recunoscute pe piata muncii in Romania si UE. Pana in prezent au absolvit, cu examen final si sustinere de proiect, peste 1000 de cursanti.

Sub coordonarea specialistilor din Asociaţia Română a Electricienilor AREL, prin intermediul proiectului „NOI STANDARDE OCUPATIONALE PENTRU O ECONOMIE ORIENTATA SPRE O DEZVOLTARE DURABILA SI ECONOMISIREA RESURSELOR ENERGETICE – NEW S.O.L.A.R.”, finantat prin programul POSDRU, au fost elaborate, validate in comitetele sectoriale si publicate in Monitorul Oficial un numar de 10 standardele ocupationale pentru ocupatii din domeniul electro-energetic.

Pentru a veni in sprijinul electricienilor, prin Editura AREL au fost publicate pana in prezent:

  • Normativul I7-2011 – Normativ pentru proiectarea, execuția și exploatarea instalațiilor electrice aferente clădirilor
  • Electro-energetica – Manual pentru electricieni
  • Instructiunea – Bransamente si alimentari electrice

Desi activeaza intr-o piata concurentiala, Asociaţia Română a Electricienilor AREL este deschisa catre orice specialist in domeniul electric, considerand ca numai impreuna si printr-o implicare personala puternica, electricienii pot mentine ridicata stacheta performantei profesionale.