SPRIJINA AREL

REDIRECTIONAREA A 2% DIN IMPOZITUL PE VENIT:

Conform art. 57 (4) – (6) si art. 84 (2)-(4) din Codul Fiscal, persoanele fizice au posibilitatea sa directioneze doi la suta (2%) din impozitul pe veniturile obtinute in anul anterior catre o entitate nonprofit, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.

Contribuabilii pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 2% din impozit pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii.
In categoria entitatilor nonprofit se cuprind, de exemplu: asociatiile, fundatiile, organizatiile sindicale, patronatele, partidele politice, asociatiile de proprietari, casele de ajutor reciproc ale salariatilor, in masura in care, potrivit legilor proprii de organizare si functionare desfasoara activitati nonprofit iar sumele primite din impozit sa fie folosite in acest scop.

Termenul maxim pentru exprimarea optiunii este data de 25 mai 2017.

 

2% se aplica la impozitul datorat pe venitul net anual impozabil, din castigul net anual din transferul titlurilor de valoare, din castigul net anual din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, si orice alte operatiuni de acest gen.

Aceasta donatie nu costa nimic pe contribuabil ! Doar un formular de completat si depus la ANAF, circa financiara de care apartineti pana la data de 25 mai 2016. Daca nu folositi aceasta optiune, suma respectiva ramane sa fie incasata si gestionata de stat.

Daca doriti ca, prin directionarea a 2% din impozitul pe care dumneavoastra l-ati platit statului pentru salariile din anul 2015, să sprijiniti activitatea AREL, completati si transmiteti până la data de 25.05.2016, doar unul din cele două documente de mai jos, în funcţie de situaţia în care va încadraţi:


1. Pentru venituri din salarii: Descarcatia aici Declaratia 230 si completati, citind cu atentie instructiunile de la final. Anul la care se face referire in declaratie este 2015, deoarece ne referim la impozitul pe venit din 2015. Suma corespunzatoare a 2% din impozit va fi calculata de catre organele fiscale.

2. Pentru venituri din alte surse (cedarea folosintei bunurilor, drepturi de autor, etc):   Descarcarcati aici Declaratia 200 si completati, (punctul III) citind cu atentie instructiunile de la final. Cei care obtin pe langa salarii si alte venituri, vor completa formularul 200, la toate capitolele aferente tipului de venit obtinut, inclusiv capitolul III "Destinatia sumei reprezentand 2% din impozitul pe venitul anual datorat".
 

Ce inseamna 2% pentru contribuabili?


Prevederea 2% este un mecanism de transparenta fiscala prin intermediul caruia contribuabilii persoane fizice pot sa directioneze 2% din impozitul lor pe venit catre o organizatie neguvernamentala (asociatie sau fundatie).

Puteti astfel decide catre cine merg 2% din impozitele dvs.!

De ce e bine să folosiţi această prevedere?
- Nu vă costa nimic!
- Contribuiti la eficientizarea cheltuirii banului public - deci al dvs.!
- Puteti ajuta la rezolvarea unor probleme din breasla dvs. directionand 2% catre o organizatie care lucreaza in acel domeniu.

Ce trebuie să faceţi?

Pasul 1. Alegeti un domeniu si o organizatie catre care vreti sa directionati 2% din impozitul dvs.
- Directionarea a 2% din impozitul dvs. este o optiune si nu o obligatie.
- Nici o autoritate a statului, nici o organizatie sau angajatorul dvs, nu va pot obliga sa faceti acest lucru.
- Alegeti organizatia pe care o doriti dvs.! Este dreptul dvs.!

Pasul 2. Aflati datele de contact ale organizatiei. Aveti nevoie de urmatoarele informatii:
- Numele organizatiei: Asociaţia Română a Electricienilor
- Codul de identificare fiscala (codul fiscal): 23941710
- Contul organizatiei in format IBAN: RO13RNCB0278101353220001
- Banca: BCR
Pasul 3. Completati datele pe declaratia in functie de sursa dvs. de venit:

a) Pentru venituri din salarii completati Declaratia 230 (punctele A si B). Nu va faceti probleme daca atunci nu cunoasteti suma corespunzatoare a 2% din impozit. Va fi calculata de catre organele fiscale. Puteti lasa casuta necompletata.

b) Pentru venituri din alte surse (cedarea folosintei bunurilor, drepturi de autor, etc): completati Declaratia 200 (punctul III).

Va rugam sa completati cu atentie toate datele, inclusiv datele organizatiei: nume, cod fiscal si cont bancar. Atentie contul bancar in format IBAN are 24 de cifre!

Pasul 4. Trimiteti prin posta declaratiile administratiei financiare de la domiciliul dvs. sau depuneti-o chiar dvs. Termenul limita este 25 mai 2017!

Pana la 31 decembrie administratia financiara va centraliza toate informatiile si va vira sumele stranse catre organizatiile beneficiare.
In conformitate cu O.G. nr.92/2003, art.11, alin (4), beneficiarii sumelor obtinute prin completarea formularelor 230 sau 200 nu pot obtine informatii cu caracter fiscal din care sa reiasa "identitatea vreunei persone fizice sau juridice". In cazul in care doresc, donatorii pot sa comunice asociaţieii faptul ca au depus formularele respective.
Vă mulţumim !
 
1
Concursul Electricianul Anului 2012 - SONEL
Primul eveniment de training organizat de AREL pe ...

Toate drepturile rezervate ASOCIATIA ROMANA A ELECTRICIENILOR. Copyrights 2020
Proiect implementat de PACT-TECH .